Studeren in Hasselt

Hasselt staat naast wetenschap ook bekend om de opleidingen rechten die ze hebben. Nationaal en internationaal bereiken ze veel mensen en hebben in Europa het meeste aantal inschrijvingen op deze richting. Vandaar dat we dit verder gaan toelichten.

Welke programma’s heb je

De universiteit van Hasselt heeft een divers aanbod aan opleidingen in rechten. Een bachelor rechten doe je in 3 jaar en levert je 180 studiepunten op. Hierna kun je nog een master in de rechten doen voor 120 studiepunten. Heb je deze beiden bereikt dan ben je dus in 5 jaar een ervaren man of vrouw in de rechten wereld. Ben je niet zeker over je studierichting dan heb je ook zogenaamde schakelprogramma’s. In 2 jaar tijd kun je dus gaan ontdekken in welke richting jij wilt afstuderen. Je leert dan o.a. over het bedrijfsmanagement en de bachelor die jij verkiest.

Hoe werkt het met studiepunten?

Tijdens je opleiding verdien je studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25-30 lesuren. Je kunt 60 punten per jaar verdienen ongeveer. Een kwartaal in België telt 10 weken en omdat je veel zelfstandig moet doen ben je ook sneller afgestudeerd. Meestal in 3 -4 jaar mits je geen extra masters of bachelors doet.

De opbouw van de opleiding

Tijdens het eerste jaar leer je vooral filosofie en basis jurdische vaardigheden. Maar ook economie en recht en vaardigheid komen aan bod. De 2de bachelor periode ga je aan de slag met straf,zaken en contracten recht. Tijdens de 3de periode zul je je gaan richten op jouw specialisme. Ook krijg je in deze periode de mogelijkheid om student onderzoeker te worden. Daarnaast komt het familie en personen recht aan de beurt. En je gaat natuurlijk een scriptie schrijven. De meeste mensen kiezen dan ook nog voor een 4e periode waarin je bijvoorbeeld het internationaal recht kunt gaan leren. Dit is vooral handig als je overal ter wereld je potentiële cliënten wilt kunnen verdedigen. De Hasseltse hogescholen en universiteiten gaan verder in op deze materie. Dit kun je via Google vinden.